10 tips voor een toegankelijke website

  • Nick Plokkaar
  • mei 26, 2022
Webdesign

Misschien verwacht je het niet, maar het is voor 2 miljoen Nederlanders niet of beperkt mogelijk om gebruik te maken van websites, omdat deze niet toegankelijk genoeg zijn. Op sites wordt zelden rekening gehouden met mensen die blind, slechtziend, kleurenblind of anderszins gehandicapt zijn, waardoor het websitegebruik als onprettig kan aanvoelen. Een website zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Naast dat toegankelijkheid op een site erg belangrijk is voor mensen met een visuele beperking, wordt het ook verplicht gesteld. Websites moeten vanaf 2025 voldoen aan de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Deze wetgeving zorgt ervoor dat iedere website voor iedereen toegankelijk is, met of zonder beperking.

Om deze redenen geven we je 10 tips om jouw website toegankelijk te maken.

1. Gebruik alt teksten bij afbeeldingen

De alternatieve tekst (alt tekst) bij een afbeelding kan worden voorgelezen door een schermlezer. Hierdoor is het voor blinden en slechtzienden ook mogelijk te begrijpen wat er met een afbeelding bedoeld wordt. Neem dus goed de tijd om de juiste alt tekst te schrijven. Gebruik een hele zin, zoals: ‘Man zit gefrustreerd achter zijn laptop terwijl hij een website bezoekt.’ Een woord, zoals ‘Man’ is niet voldoende.

2. Gebruik een goede HTML-code voor de schermlezer

Voor websitebezoekers die gebruik maken van een schermlezer is een juist ingezette HTML-code erg handig. Geef in de code goed aan waar Engelse leenwoorden gebruikt zijn. Als je dit goed doet, spreekt de schermlezer deze woorden correct uit. 

Met Skip-links kan de gebruiker delen van de pagina overslaan met zijn schermlezer en meteen navigeren naar de delen die voor hem of haar belangrijk zijn.

3. Geef een andere optie voor het lezen van kaarten

Een hele handige tip om je website toegankelijk te maken is om niet alleen een kaart op je website te zetten als je de locatie van je bedrijf wil laten zien. Zet de locatie ook in tekstvorm erop!

4. Zet ondertiteling op je video’s

Houd er rekening mee dat niet iedereen de audio van je video’s kan horen en gebruik daarom ondertiteling. Gewone ondertiteling is niet altijd genoeg, kies voor speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden, waarin ook geluidseffecten en gelach etc. omschreven worden. Speciale ondertiteling is erg belangrijk om de juiste ervaring over te brengen.

5. Let op kleurgebruik

Zoals we al eerder schreven, kan een niet-toegankelijke website resulteren in een onprettig website gebruik. Daarom is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het contrast tussen de achtergrond en de voorgrond van je website, teksten en buttons. Alle mensen met een visuele beperking hebben hier baat bij. Via deze website kun je testen hoe jouw website eruitziet voor de verschillende varianten van kleurenblindheid. Schrik niet!

6. Maak knoppen op je website groot genoeg

Grote knoppen zijn makkelijker om te bedienen. Priegelige, kleine knopjes kunnen lastig zijn voor slechtzienden en ook voor mensen met bijvoorbeeld een motorische stoornis. Onthoud dat niet iedereen met een muis, touchpad of zelfs een toetsenbord overweg kan. Dus, hoe groter de button, hoe makkelijker het is om op deze te klikken.

7. Schrijf tekst die duidelijk en logisch ingedeeld is

Zorg dat je tekst duidelijk is geschreven en logisch ingedeeld is en gebruik daarvoor minimaal lettertype 12pt. Zorg dat er geen grote stukken tekst zijn en gebruik een goede alinea-indeling en voldoende witruimte.

Extra tip: Zorg er ook voor dat de tekst vergroot kan worden zonder dat de pagina’s onbruikbaar worden.

8. Gebruik geen bewegende, knipperende of flitsende content

Bewegende, knipperende of flitsende content is niet aangenaam voor mensen met een visuele beperking en laten we eerlijk zijn, ook voor heel veel andere mensen niet. Het kan erg afleiden wanneer je bijvoorbeeld de tekst eronder probeert te lezen. Zijn er wel automatische veranderingen, zoals een carrousel op je homepage of een video die automatisch begint met afspelen, geef dan de bezoekers de optie om dit uit te zetten.

9. Test je website op toegankelijkheid

Een erg belangrijk tip is om je website te testen op toegankelijkheid. Ga hierbij niet af op je intuïtie en maak gebruik van tools om dit te testen. De juiste tools zijn te vinden in dit overzicht.

10. Vergeet toegankelijkheid op social media niet

Toegankelijkheid gaat verder dan alleen je website. Al deze tips zijn ook zijn ook toepasbaar op social media. Plaats nooit alleen een afbeelding, maar geef ook tekstuele uitleg. Vaak is het ook mogelijk om alt tekst toe te voegen. Let op de kleuren van je afbeeldingen en ondertitel je video’s.

Onze Meest Recente Blogs

Regelmatig schrijven we blogs over Webdesign, Social Media en andere marketing-gerelateerde onderwerpen.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Skip naar content
Toegankelijkheid